20. maj, 2012

Gökotta med vargmöte

När styrelsen för NN drog ut på kombinerad gökotta och bildningsresa i norra Hälsingland hade vi ingen aning om vad som väntade oss i vildmarken. Men det blev en upplevelse som vi sent skall glömma.

Det var tidigt på morgonen den 20 maj klockan 02.15 som vi startade vår utflykt från Nianfors. På slingrande skogsvägar passerade vi många sevärdheter via Lillvallen, Bobygden, Delsbo och Bjuråkersområdet upp mot de nordligaste delarna av Hälsingland.

Huvudmålet var Pappelås, en topp på 452 meters höjd över havet med milsvid utsikt. Visserligen låg berg och dalgångar inlindade i mjuk bomullsdimma denna tidiga morgon. Men när solen steg upp och bröt igenom bolstren blev upplevelsen magisk. Vi njöt av den underbara naturupplevelsen, och som om solen blev fåglarnas väckarklocka hörde vi då också dagens första gök. Annars var det orrarna som dominerade denna spelmansstämma. Precis där vi nådde vårt mål pågick ett livligt orrspel med ett tiotal fåglar. Skogshönsen tycks öka markant i markerna, såväl tjäder som järpar trippade omkring litet överallt.

Grillning och fika, ja till och med pannkaka med kaviar och purjolök (medhavd av styrelsens ordförande Bia Adermark) inmundigades i denna otta. Skogs- och naturexperten KG Karlsson kokade extra hett kaffe på björkved, berättade om Holmens stora avverkningar, besvärliga vindfällen och drog jakthistorier om både björn och älg. Men till och med denne vane jägare höjde ögonbrynen när plötsligt en varg korsade vår väg. En VARG! Känslan att ha mött gråben lär bli svår att överträffa.

Bland många andra smultronställen i den Norrhälsingska naturen gjorde vi ett stopp vid Gladbäcken, sprungen direkt ur en källa med underbart friskt och kallt dricksvatten. Mystiken tätnade förstås när vi sedan nådde fram till välkända Gröntjärn som också pumpas full och tappas genom djupa källor i den istidsliknande miljön.

Sammanfattar vi vår studieresa blev den över all förväntan. Nu hoppas vi själva kunna ta till oss och överföra idéer och tankar till vår egen verksamhet. Vi kan naturligtvis inte göra allt, men - naturen har vi, vattendragen har vi, djuren och fåglarna har vi.

Välkommen till Nianfors Naturligtvis!

PS! Se även vårt fotoalbum.